Der er meget store forskelle på det sydlige og det nordlige Nigeria, både naturmæssigt og kulturelt. Det er faktisk som helt forskellige lande.
Langs kysten i syd er klimaet fugtigt tropisk og inde i landet tørt. I syd er der tropisk regnskov, som går over i savanne længere mod nord, og længst mod nord er der ørkenagtig steppe.
Dette afspejler de store forskelle i regnmængden. I syd regner det hele året, så der kommer der over 4000 mm om året, mens der i nord kun falder 500 mm. I det nordlige Nigeria er det regntid fra april til oktober. Resten af året falder der ingen regn.
Til sammenligning kan nævnes, at i Danmark falder der 450-850 mm regn, fordelt over hele året, mest i Sønderjylland. Man ser, at der i den nordlige ørkenagtige del af Nigeria falder lige så meget regn som mange steder i Danmark. Forskellen er så, at i Nigeria falder det i voldsomme byger, så det meste af det skyller væk, og at den stærke varme får det til at fordampe meget hurtigt. Derfor er der tør savanne og ørken, trods samme regnmængde som i Danmark.
Klimaet i hele Nigeria er meget varmt. Den årlige gennemsnitstemperatur ved havniveau er ca. 27
° C, hvilket vil sige, at dagtemperaturen er over 30° året rundt. De varmeste måneder er marts og april, hvor temperaturen mange steder  konstant ligger mellem 40 og 45° C. I højlandet i det centrale Nigeria, hvor storbyen Jos ligger, er der dog noget køligere, ofte omkring 10° koldere. Her kan der i den koldeste tid, hvilket vil sige i december og januar, godt blive ned til 14-15° om natten, hvilket faktisk er ret koldt, når hverken huse eller beklædning er beregnet på det.
Det varme klima er meget ubehageligt, specielt for europæere men også for afrikanere, og er noget af forklaringen på, at der aldrig har været mange hvide bosættere i Nigeria. Yderligere hærgede tropesygdomme som malaria og gul feber i sumpområderne i syd. Den engelske digter Rudyard Kipling skrev et digt, hvor det bl.a. hedder :"Beware, beware, the Bight of Benin, where one comes out though forty go in". ("Vogt dig, pas på Benin-bugten, hvor én kommer ud skønt fyrre gik ind"). Benin-bugten er den inderste bugt i "knækket" i Afrika, og digtet siger, at for hver fyrre hvide mænd der gik ind i landet der, kom der kun én levende ud. Resten var døde af tropesygdomme m.v.!
Dyreliv
På grund af den store befolkningstæthed er de fleste af de store vilde dyr forsvundet. Man skal til naturreservaterne for at være heldig at se f.eks. løver. Nogle steder (navnlig i nærheden af reservaterne) kan elefanter dog være et problem, da de plyndrer f.eks. melon-markerne.


...det varme klima er meget ubehageligt

Maj 1999

Fakta om Nigeria (natur og befolkning | Befolkning | Klima og bevoksning | Økonomi og produktion | Stammer/folkeslag | Nigerias folk og sprog | Tilbage til start